Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

De Monnikenboom van Chartroise

Bijzonderheden

Deze boom is ruim 150 jaar geleden gestorven. Het enige wat nog is overgebleven is een takje met bladeren, opgeslagen in het depot van Naturalis in Leiden. Het is een zogenaamde kinderdertjesboom.

Locatie

De boom stond op de binnenplaats van voormalig klooster Chartroise (Nieuwlicht) bij Utrecht. De plek zelf is inmiddels verdwenen.

Historie

De naam Monnikenboom verwijst naar de monniken die in 1393 net buiten Utrecht een klooster bouwden. Op de binnenplaats werd waarschijnlijk deze linde geplant. De boom verscheen voor het eerst rond 1730 op een prent van Cornelis Pronk. Later zijn er nog meer vermeldingen geweest, waaronder de afbeelding die op deze pagina te zien is, gepubliceerd in de Utrechtsche Volksalmanak van 1853. De boom is tijdens onweer in 1851 gesneuveld, maar zelfs daarna bleven mensen de overgebleven stronk bezoeken. Ook zijn er afbeeldingen van de stronk verschenen, totdat in 1851 een boer de stronk weghaalde voor brandhout.

Eigenschappen

Stad/dorp
Adres
Regio's
"De wortels van ons land", Utrecht
Plantjaar
1392-1579
Boom nog in leven
Nee

Locatie

Boomsoort

Zomerlinde

Zomerlinde

Tilia platyphyllos

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.