Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Bruine beuk Groenesteeg

Bijzonderheden

Deze beuk is de dikste rode beuk van provincie Zuid-Holland en alles is er bijzonder aan. De ent, de grilligheid en de bijzondere takstructuur.

Locatie

Deze rode beuk staat aan de hoofdas van de begraafplaats Groenesteeg die net binnen de Leidse Zuidsingel ligt midden op het hoge deel tussen de graven. Bij het betreden van het terrein wordt de boom eerst aan het zicht onttrokken door een statig wit pand. Eenmaal voorbij het gebouw is deze reus niet te missen. De begraafplaats is elke dag open tussen 9.00 en 17.00uur.

Historie

Deze beuk met een stamomtrek van 650cm heeft een lage ent waardoor zijn onderste vertakkingen al op twee meter beginnen. De boom is ca. 15 meter hoog maar de kroondoorsnede is wel 24 meter. Gelukkig heeft deze boom de ruimte op de in onbruik geraakte begraafplaats. De begraafplaats is in 1813 gesticht op een van de bolwerken van de Leidse stadswal. De boom zal vermoedelijk in de aanlegperiode geplant zijn en kan maximaal 200 jaar oud zijn. Om verval te voorkomen verenigden verontruste burgers zich in de Stichting tot instandhouding van de begraafplaats Groenesteeg te Leiden. Mede op haar initiatief werd de begraafplaats inclusief de beplanting in oude luister hersteld.

Eigenschappen

Stad/dorp
Leiden
Adres
Begraafplaats Groenesteeg
Regio
Zuid-Holland
Plantjaar
1830
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Bruine beuk

Bruine beuk

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.