Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Couperusbeuk Den Haag

Bijzonderheden

De beroemde 19e eeuwse Haagse schrijver/dandy Louis Couperus vertoefde graag in deze tuin. Volgens de overlevering deed hij zittend op een bankje onder deze boom inspiratie op voor zijn romans. De bijnamen ‘Couperustuin’ en ‘Couperusboom’ leven voort in het 21e eeuwse Den Haag.

Locatie

De bruine beuk staat op privéterrein aan het Noordeinde 164. Jaarlijks worden pand en tuin opengesteld in het kader van Open Monumentendag (alleen de zaterdag) en kan de boom worden bekeken.

Historie

De boom staat in de achtertuin van het 18e eeuwse woon- en winkelpand aan het Noordeinde. Dit is nooit gerestaureerd, authentieke details als de originele keuken zijn aanwezig. De beuk is omstreeks 1820 geplant en uitgegroeid tot de dikste boom van Den Haag. Goed zichtbaar is hoe een stadsboom gezond oud kan worden wanneer deze zich ongestoord kan ontwikkelen. Achter de oude bebouwing van het statige Noordeinde torent de brede kroon van deze gezonde beuk boven de daken uit.

Eigenschappen

Stad/dorp
's-Gravenhage
Adres
Noordeinde
Regio
Zuid-Holland
Plantjaar
1820
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Bruine beuk

Bruine beuk

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.