Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

De Poortwachters van Gulden Bodem

Bijzonderheden

De dikste tamme kastanje van de drie poortwachters is de op een na dikste tamme kastanje van Nederland. De indrukwekkende stammen zitten vol holtes, spleten en kieren waardoor alleen de stammen al erg indrukwekkend zijn om te zien.

Locatie

De drie poortwachters staan aan de Zijpendaalseweg in de buurt van Arnhem. Ze staan officieel in het park de Gulden Bodem, maar aan de overkant van de weg is het prachtige landhuis Zypendaal te vinden. In dit huis is het hoofdkantoor van het Geldersch Landschap gevestigd.

Historie

Omstreeks 1650 werden de tuinen aangelegd rond Zypendaal. Vermoedelijk zijn de bomen in die tijd aangeplant. Gemeente Arnhem heeft de groeiplaats rondom de tamme kastanjes eind 20e eeuw verbeterd door bomen weg te zagen die de groei van de tamme kastanjes remden door lichtconcurrentie. De tamme kastanje is door de Romeinen ingevoerd in Nederland en komt in de door Romeinen bezette gebieden voor, vanaf het jaar nul van onze jaartelling.

Eigenschappen

Stad/dorp
Arnhem
Adres
Zijpendaalseweg
Regio
Gelderland
Plantjaar
1650-1700
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Tamme kastanje

Tamme kastanje

Castanea sativa

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.