Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Dikke boom Oele

Bijzonderheden

Met een omtrek van ruim zeven meter was deze eik ooit de dikste van ons land. De boom is in 1929-1930 gestorven. Een houtschijf van de stam is te zien in de Museumfabriek in Enschede.

Locatie

Op de plek zelf verwijst niets meer naar deze dikke boom, maar in de omgeving van Delden zijn genoeg andere dikke bomen te vinden, waaronder de Kozakkeneiken aan de Oude Benteloseweg (waarvan één exemplaar op dit moment de op een na dikste eik van het land is) en de bomen op Landgoed Twickel.

Historie

In het begin van de twintigste eeuw wordt het versturen van prentbriefkaarten populair. De Dikke boom van Oele verschijnt op vele prentjes en in gidsen uitgegeven door de plaatselijke VVV. Op 10 augustus 1925 trekt een zeer zware storm over, met enkele doden en tientallen gewonden tot gevolg. Van de dikke boom was alleen de stam en enkele takken over maar desondanks werd besloten de boom niet om te zagen. Twee jaar later trekt wederom een wervelstorm over. Deze keer met tien doden en ruim honderd gewonden. Uit historische bronnen blijkt dat de boom ergens rond 1929-1930 is overleden, maar pas in 1950 definitief is weggehaald.

Eigenschappen

Stad/dorp
Adres
Regio's
"De wortels van ons land", Overijssel
Plantjaar
Onbekend
Boom nog in leven
Nee

Locatie

Boomsoort

Zomereik

Zomereik

Quercus robur

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.