Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Dikste plataan Zuid-Holland

Bijzonderheden

Dit is de dikste plataan van Zuid-Holland en de een-na-dikste van Nederland. De stamomtrek is bijna 7,5 meter, de doorsnede bedraagt 2,35 cm. Met 27 meter hoogte is de boom nog lang niet uitgegroeid, dus de kans is aanwezig dat dit ooit de dikste plataan van Nederland wordt.

Locatie

De boom staat in een gazon in Park Hoekenburg, aan één kant grenzend aan een appartementencomplex en is vrij toegankelijk.

Historie

Park Arentsburgh – Hoekenburg is oorspronkelijk in 1685 aangelegd op de hoek van de Haagse Trekvliet en de Vliet van Leiden naar Delft. De twee huizen Arentsburgh en Hoekenburg hadden een gezamenlijk park. Een deel hiervan is bewaard gebleven en is zichtbaar in slingerende paden, een ‘slingervijver’, een boomheuvel en de afwisseling van beboste gedeelten met gazons. Het park herbergt nog vele oude bomen van bijzondere soorten waaronder deze plataan, die rond 1730 is geplant. De gemeente Leidschendam-Voorburg is erg trots op het bezit van deze boom. De boom heeft dan ook: - een twitteraccount : @plataan_LV - een hashtag op Instragram : #Plataan_LV - een eigen e-mailacoount : Plataan_LV@lv.nl

Eigenschappen

Stad/dorp
Voorburg
Adres
Arentsburglaan 53
Regio
Zuid-Holland
Plantjaar
1730
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Esdoornbladige plataan

Esdoornbladige plataan

Platanus x hispanica

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.