Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Duizendjarige eik Doornenburg

Bijzonderheden

De Duizendjarige eik bij kasteel Doornenburg bevindt zich in zijn laatste levensfase. Hij heeft een omtrek van 565 centimeter en is zo'n 15 meter hoog. De schatting is dat deze boom in het verleden een omtrek van 750 cm had. De boom heeft de vele houtkap rondom het kasteel, de verwoesting van het kasteel in de Tweede Wereldoorlog en brandstichting overleefd.

Locatie

Deze boom is te vinden nabij het prachtige kasteel Doornenburg. Er loopt een pad vanaf de parkeerplaats bij het kasteel naar de boom. Er bevindt zich een bankje en een ANWB-informatiebord. Vlak bij de boom, langs de sportvelden aan de Kerkstraat, bevindt zich een gratis camperplek waar je mag overnachten.

Historie

Ondanks dat de boom in verschillende bronnen genoemd wordt, waaronder oude prenten en volksalmanakken, is het is onduidelijk wanneer deze precies geplant is. In 2013 zijn er boommonsters van de plant genomen en op basis daarvan wordt de leeftijd geschat op 400 tot 650 jaar oud.

Eigenschappen

Stad/dorp
Doornenburg
Adres
Kerkstraat 27
Regio's
"De wortels van ons land", Gelderland
Plantjaar
Onduidelijk
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Zomereik

Zomereik

Quercus robur

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.