Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Duizendjarige linde Heede

Bijzonderheden

Deze linde is de oudste en dikste linde van Europa.

Locatie

Het park in Heede waar deze immense boom met haar stamomtrek van ca.1700cm staat is openbaar toegankelijk. De boom staat op een grasveld en wordt omgeven door een kring van keien.

Historie

Over de leeftijd van de Heeder Linde doen verschillende verhalen de ronde. Deskundigen denken dat de boom echt 1000 jaar oud is. Er zijn ook bronnen die verwijzen naar om en nabij 1400. De oudste vermelding van de linde is uit 1677 toen de Schärpenburg in de oorlog tussen Nederlandse en Duitse troepen werd bestormd en door brand verwoest. Ook de linde werd zwaar beschadigd maar de bevelhebber van Hollandse zijde, de Zweedse Generaal Rabenhaupt, gaf opdracht de boom te sparen. De gehavende kroon is volledig gesnoeid. Uit de stam is de huidige kroon met oorspronkelijk 16 maar nu nog 11 dikke en 2 dunnere stammen gegroeid. Of het hier werkelijk om een individuele boom gaat of een vergroeiing van meerdere bij elkaar geplante bomen is niet duidelijk. Het maakt de boom er niet minder imposant om. Deze wordt dan ook veelvuldig bezocht.

Eigenschappen

Stad/dorp
Heede
Adres
Pinnincksallee tegenover nr. 36
Regio
Buitenland
Plantjaar
1200-1400
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Zomerlinde

Zomerlinde

Tilia platyphyllos

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.