Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Hollandse linde Rosmalen

Bijzonderheden

Geen bijzonderheden.

Locatie

Middenin de nieuwbouwwijk Overlaet ligt een groene cirkel. Een groot cirkelvormig plantsoen met in het midden een heuveltje. Het heuveltje is het weinige wat resteert van het klooster Annenborch. De linde staat daar bovenop met een stevig hek eromheen.

Historie

Het klooster Annenborch werd in 1503 gesticht door ridder Jan Bax voor de orde van de kanunnikessen van de Heilige Augustinus uit Den Bosch. De plaatselijke kloosters kregen het zwaar te verduren in de 80-jarige oorlog. Om de gevaren te ontwijken is de orde terug gevlucht naar het ommuurde 's-Hertogenbosch. Reeds in 1584 werd het klooster geheel afgebrand en nooit meer herbouwd. De herinneringen aan de kloostertijden in Rosmalen herleven nu in de benaming van de straten in de wijk Overlaet. Op deze resten van Annenborch staat nu de dendrologische trots van Rosmalen te pronken. Een Hollandse linde uit de tweede helft van de 18e eeuw. In het verleden heeft de linde veel schade opgelopen door brandstichting maar nu staat zij er welvarend bij. De boom is hol en staat onderaan wat ingepakt door vlierstruiken. Opschonen van het terrein binnen het hek zou de contour van de boom beter doen uitkomen.

Eigenschappen

Stad/dorp
Rosmalen
Adres
Augustinessenborch
Regio
Noord-Brabant
Plantjaar
1750-1800
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Hollandse linde

Hollandse linde

Tilia x europaea

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.