Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.
Deze vruchtboom is bij oplevering van het poortgebouw in 1647 geplant. Het is daarmee de oudste nog levende perenboom van Nederland.
De juttepeer (perelaar) staat op privéterrein in de ‘hof’ van het Heilige Geesthofje. Op de zaterdag van de jaarlijkse Open Monumentendagen is het hofje geopend en kan de boom worden bezocht.
Het Heilige Geesthofje is gebouwd in 1616 om bejaarde dames van onbesproken gedrag te huisvesten. De binnenhof had een moestuinfunctie. Van de jutteperen maakten de bewoonsters perengelei. Later kreeg de tuin ook bleekvelden en siergewassen. Tegenwoordig is de hof in symmetrische vakken verdeeld, omzoomd door heggen en paadjes met oude gele IJsselsteentjes. De juttepeer is in 1978 intensief onderhouden door de boomchirurgen van de firma Copijn, waarbij onder andere trekstangen zijn geplaatst. In 1997 zijn enkele loten van de boom geënt op perenonderstammen. Drie hieruit opgegroeide fruitboompjes staan nu ook in de tuin. Tijdens de zomer van 2008 heeft de boom opnieuw een onderhoudsbeurt gehad, er is dood hout verwijderd en zwamaantastingen zijn behandeld.
Eigenschappen
Locatie
Boomsoort