Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Koekamplinde Den Haag

Bijzonderheden

Om deze monumentale linde niet te hoeven verplanten is het tracé van de verkeerstunnel vanaf Den Haag Centraal tot aan de Bosbrug al tijdens de ontwerpfase met enige meters verlegd.

Locatie

De boom staat in het Stadslandschap Koekamp en is door omvang en hoogte opvallend aanwezig.

Historie

Vanaf de aanplant in 1870 was de linde opgenomen in de ‘Hertenkamp’. Omringd door een eigen beschermend hekwerkje was ze goed zichtbaar maar ontoegankelijk voor herten en Hagenaars. 80 jaar lang reed de regionale, beroemde ‘Blauwe Tram’ er vlak langs. Vanaf de jaren ’60 van de twintigste eeuw nam het autoverkeer hier zo sterk toe dat de gemeente Den Haag besloot tot een grootschalige reconstructie. Tijdens de werkzaamheden is er goed voor boom en standplaats gezorgd. Vanaf de oplevering in 2005 is de boom nu een mooi middelpunt van een groene zone. Mensen zoeken automatisch de boom op en gaan eronder luieren, discussiëren, picknicken of muziek te maken. En, het is tenslotte Den Haag, er verzamelen zich soms ook demonstraties bij de boom.

Eigenschappen

Stad/dorp
Den Haag
Adres
park Koekamp
Regio
Zuid-Holland
Plantjaar
1870
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Hollandse linde

Hollandse linde

Tilia x europaea

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.