Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Linde op de heuvel

Bijzonderheden

Deze Hollandse linde was minimaal 320 jaar oud en is in 1994 gekapt. Afgaand op de vele honderden ansichtkaarten en ander historisch materiaal behoorde de boom to een van de beroemdste van Nederland. Zelfs nu nog wordt er bier gebrouwen met de naam "Bokkige Boom" en bestaan er "chocolindes", chocolaatjes in de vorm van de beroemde linde. Ook figureert de linde, drie jaar na de kap, in editie nr. 31-1997 van de Donald Duck.

Locatie

De boom zelf is er niet meer, maar nazaten hiervan zijn te vinden het Lindearboretum in Winterswijk en het arboretum Ambrosiushof in Hilvarenbeek.

Historie

De legende gaat dat in 1543 Maria tussen de takken van deze boom verscheen. De eerste vermelding dateert echter uit 1598. In 1674 waait de linde om. Waarschijnlijk is er toen een nieuwe linde geplant of ontkiemd, of mogelijk zelfs een voorzetting van de oorspronkelijke boom ontstaan. In 1945 raken de takken door de oorlog beschadigd. In de jaren daarna moet de boom meer en meer wijken voor autoverkeer en worden wortels en zijtakken weggezaagd. Op 27 april 1994 moest de boom wijken voor de renovatie van het Heuvelplein en werd deze gekapt.

Eigenschappen

Stad/dorp
Adres
Regio's
"De wortels van ons land", Noord-Brabant
Plantjaar
1675 of ouder
Boom nog in leven
Nee

Locatie

Boomsoort

Hollandse linde

Hollandse linde

Tilia x europaea

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.