Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Linde van Achterberg

Bijzonderheden

Deze linde is de eerste linde in Nederland waarop boomchirurgie werd toegepast. De gebroeders Copijn hadden in het buitenland kennis opgedaan van deze 'nieuwe tak' in de boomverzorging. In de jaren '60 van de vorige eeuw verwierven zij in binnen- en buitenland faam door het restaureren van oude bomen als groen monument. Copijn Boomspecialisten neemt sindsdien de zorg en het onderhoud van deze linde voor haar rekening.

Locatie

De Linde van Achterberg staat op een particulier erf. Achter de boerderij staat de linde, herkenbaar aan de enorm dikke stam. Vanaf de Levendaalselaan is de boom goed zichtbaar. Achterberg is een buurtschap in de omgeving van Rhenen.

Historie

Deze boom stond op het punt om gekapt te worden. Doordat de gebroeders Copijn de boom door middel van boomchirurgie hebben gered, is de boom blijven staan. Het stukje grond waar de linde op staat is gepacht door Staatsbosbeheer, waardoor het destijds het kleinste natuurgebiedje van Nederland werd. Inmiddels heeft de boomchirurg plaats gemaakt voor boomverzorgers en boomtechnisch onderzoekers. De boom heeft nog een toekomst van tientallen en misschien honderden jaren.

Eigenschappen

Stad/dorp
Achterberg
Adres
Levendaalselaan 6
Regio
Utrecht
Plantjaar
1650
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Hollandse linde

Hollandse linde

Tilia x europaea

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.