Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Oudste Ginkgo van Nederland

Bijzonderheden

Vermoedelijk oudste Ginkgo van Nederland en Europa. Mannelijk exemplaar waarop rond 1830 een vrouwelijke- vruchtdragende- ent is aangebracht. De boom is diverse malen door boomchirurgen behandeld en voorzien van trekstangen en kabels ter voorkoming van het scheuren van de stam.

Locatie

De boom staat in het zuidwesten van de prachtige Oude Hortus Botanicus in het centrum van Utrecht. Een tuin die oorspronkelijk is aangelegd als tuin voor geneeskrachtige kruiden. De tuin wordt onder andere onderhouden door een klein leger van vrijwilligers. Voor meer informatie en de openingstijden zie: https://www.universiteitsmuseum.nl/te-zien-en-te-doen/oude-hortus.

Historie

De boom is vermoedelijk rond 1770 in een pot of kuip in de Hortus aangeplant. De boom wordt voor het eerst vermeld in de literatuur in 1787. Tot 1986 had het terrein nog een bouwbestemming, gelukkig is de tuin behouden door acties vanuit de burgers en een initiatief van het Universiteitsmuseum. De afgelopen jaren is ook de kruidentuin weer gerestaureerd. De oude hortus is niet alleen een bezoek waard vanwege de boom, ook de oude kassen en kruidentuin maken het tot een bijzondere, intieme plaats midden in de stad.

Eigenschappen

Stad/dorp
Utrecht
Adres
Lange Nieuwstraat 106
Regio
Utrecht
Plantjaar
1770
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Ginkgo

Ginkgo

Ginkgo biloba

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.