Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Tamme kastanje Breda

Bijzonderheden

De monumentale tamme kastanje op de hoek Terheijdenseweg-Crogtdijk is in 2013 definitief opgegeven. Alleen begeleiding van het verouderingsproces is nog mogelijk.

Locatie

Deze eens zo prachtige tamme kastanje staat op een veldje aan een druk kruispunt. Vanuit alle windrichtingen valt de boom op. Een tankstation en een bedrijfshal vormen nu de 'niet zo fraaie' achtergrond. Er staat een hek rondom de boom die is te benaderen vanaf het fietspad dat er omheen loopt.

Historie

Tot 1963 stond deze kastanje in het park 'De Trekpot'. Vanaf 1792 werd het park aangelegd door een Bredase theehandelaar die daar zijn vestiging had in een wit pandje met theepotten in de gevel (vandaar de naam). De boom is gespaard gebleven nadat in 1963 De Trekpot werd opgeheven. De omgeving is er niet op vooruit gegaan en de boom met een prachtige gedraaide stam heeft zichtbaar te lijden gehad. Door aanleg van de rondweg asfaltering en zout strooien is de boom snel achteruit gegaan. Reddingsacties volgden en met succes zeker ook nadat er een hek om de boom werd geplaatst zodat de jeugd geen fikkie meer kon stoken in de deels holle stam. De zware zijtakken worden ondersteund door houten palen.

Eigenschappen

Stad/dorp
Breda
Adres
Hoek Terheijdenseweg-Crogtijk
Regio
Noord-Brabant
Plantjaar
1820-1830
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Tamme kastanje

Tamme kastanje

Castanea sativa

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.