Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Wodanseiken

Bijzonderheden

De Wodanseiken zijn ongetwijfeld de beroemdste bomen van Nederland, gezien de grote hoeveelheid historische ansichtkaarten, schilderen en artikelen die er in de loop der jaren over deze bomengroep is verschenen. Hoeveel bomen er deel uitmaken van deze groep, hangt af van interpretatie. Joris Hellevoort concludeert op basis van oude schilderijen en ansichtkaarten, en huidig veldwerk dat het er negen zijn, waarvan zeven nog in leven. Het meest prominente exemplaar heeft een omtrek van 525 cm en is 22 meter hoog.

Locatie

De eiken bevinden zich ten zuiden van Wolfheze. Er is een parkeerterrein van natuurmonumenten bij de kruising van de Oude Kloosterweg en Wolfhezerweg, nabij het Fletcher-hotel. Vanaf daar is het vijf minuten lopen naar deze beroemde bomen.

Historie

Johannes Warnardus Bilders, een bekende schilder uit de jaren veertig van de negentiende eeuw, is de naamgever van deze eiken. De naam refereert aan de Germaanse oppergod Wodan. De bomen zelf zijn 450 tot 500 jaar oud. De eiken komen voor het eerst voor op een schilderij van Jacob Cremer uit 1849. De eerste naamsvermelding staat op een schets van Maria Vos uit 1865. Vier exemplaren zijn door Vereniging Natuurmonumenten, de eigenaar van het gebied, aangewezen als monument. Daarnaast wijst Natuurmomenten bepaalde eiken aan als 'toekomstige Wodanseiken', waardoor ook de komende generaties kunnen genieten van deze imposante bomen.

Eigenschappen

Stad/dorp
Wolfheze
Adres
Regio's
"De wortels van ons land", Gelderland
Plantjaar
1550-1710
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Zomereik

Zomereik

Quercus robur

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.