Boomgasten

Een verzameling van de bekendste boomgasten in en rond bomen.

eikenprocessierups

Thaumetopoea processionea

Kenmerken

Afhankelijk van het weer komen de rupsen van half april tot half mei uit hun ei. Als de rupsen volgroeid zijn eten ze uitlopende knoppen en bladeren op van de eik. De rupsen vormen bolvormige nesten aan de onderzijde van takken of op de stam en gaan in processie op zoek naar voedsel. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Na de laatste vervelling blijven de brandharen achter in het lege nest en kunnen nog 6 jaar de gevreesde huidirritatie veroorzaken. De rupsen vormen bolvormige nesten aan de onderzijde van takken of op de stam. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Na de laatste vervelling blijven de brandharen achter in het nest en kunnen nog 6 jaar actief zijn.

Mogelijke gevolgen

De rupsen zijn in staat om een hele boom kaal te vreten. Omdat dit vaak voor de tweede groeiperiode gebeurt lopen de bomen wel weer opnieuw uit. Wanneer een boom jaar na jaar wordt kaal gevreten kan de conditie wel verminderen. De lege nesten die in de bomen achterblijven zijn voor de boom niet schadelijk maar wel nog jaren voor de mens. De eikenprocessierups vormt een probleem voor de volksgezondheid omdat de brandharen bij mens en dier heftige huidirritaties en allergie kunnen veroorzaken. De brandharen vormen een probleem voor de volksgezondheid omdat ze bij mensen voor heftige huidirritaties zorgen.

Bestrijding

De rupsen en oude nesten zijn op meerdere manieren te bestrijden. Een veel toegepaste methode voor het verwijderen van nesten is ze op te zuigen en te verbranden. Het is ook mogelijk de rupsen te bestrijden voordat ze de brandharen krijgen. Verschillende gemeenten gebruiken hiervoor een (biologisch) bestrijdingsmiddel dat in de bomen wordt gespoten. De rupsen krijgen het bestrijdingsmiddel binnen door het eten van het blad en gaan dood. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met de inzet van nematoden (aaltjes). De nematoden worden op de larven gespoten die daar vervolgens door geïnfecteerd raken. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met de inzet van nematoden (aaltjes). De nematoden worden op de larven gespoten die vervolgens geïnfecteerd worden.

Eigenschappen

Type gast
Insecten
Schade­lijk
Nee
Periode
April - augustus
Waardplanten
Eik
Locatie
Kroon, stam, stamvoet

Komt voor op

Quercus (Eik)

Quercus (Eik)

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.