Boomgasten

Een verzameling van de bekendste boomgasten in en rond bomen.

iepziekte

Ophiostoma ulmi

Kenmerken

De iepenspintkever brengt sporen van de schimmel naar de boom, waarna deze zich verspreidt. De iep reageert hierop door besmette houtvaten af te sluiten. Het gevolg is dat er geen transport meer mogelijk is naar takken en twijgen, die vervolgens verwelken. De verwelkte bladeren blijven vaak lang aan de boom hangen wat kenmerkend is voor deze aantasting. Bij het doorknippen van een aangetaste tak is een duidelijke bruine ring zichtbaar.

Mogelijke gevolgen

De schimmel verspreidt zich verder door de boom, waardoor de iep uiteindelijk afsterft. Een aangetaste iep is een besmettingsbron voor iepen in de omgeving. De iepenspintkever legt zijn eieren onder de bast van deze boom. De jonge kevers die uitvliegen zijn besmet met iepziekte en kunnen andere bomen infecteren. De iepziekte verspreidt zich ook via wortelcontact tussen twee bomen.

Bestrijding

Een eenmaal aangetaste boom dient zo spoedig mogelijk geveld te worden en het hout dient ter plaatse geschild of verbrand te worden. Het vervoeren van ongeschild iepenhout is verboden. Er zijn veel iepensoorten die niet of nauwelijks vatbaar zijn voor de iepziekte. Er zijn veel iepen die niet of nauwelijks vatbaar zijn voor de iepziekte.

Eigenschappen

Type gast
Schimmels
Schade­lijk
Nee
Periode
Mei - oktober
Waardplanten
Iep
Locatie
Kroon

Komt voor op

Zelkova (Zelkova)

Zelkova (Zelkova)

lees meer

Ulmus (Iep)

Ulmus (Iep)

lees meer

Copyright 2023 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.