Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Koekampkastanje Den Haag

Bijzonderheden

Deze boom is in 1997 over 80 meter afstand naar de huidige standplaats verschoven. Hagenaars noemen de boom daarom vaak ‘de verplante koekampkastanje’.

Locatie

De boom staat op een prominente plek naast de wandelpaden van het Stadslandschap Koekamp, tegenover de poffertjeskraam.

Historie

De boom is rond 1870 met andere bomen (iepen, linden) aangeplant om de stadsentree naar het Korte Voorhout vanuit de Koekamplaan te verfraaien. De boom stond jarenlang tegenover ‘Het Wachtje’, een markante uitspanning die bij het bombardement van maart 1945 verloren ging. In die periode (einde van de Tweede Wereldoorlog) hebben Hagenaars uit brandstofgebrek alle takken van de boom afgezaagd. Na de oorlog liep de gekandelaberde paardenkastanje weer prachtig uit maar nog altijd zijn de oude takstompen zichtbaar. Toen de grote boom vanwege de reconstructie van de Koekamp eind jaren ’90 gekapt dreigde te worden, heeft contactpersoon van de Bomenstichting Dick Polman er met veel inspanningen voor gezorgd dat de boom kon worden verplant. De boom is enkele jaren voorbereid en eind april 1997 80 meter opgeschoven naar de huidige standplaats. Voor de boom ligt nu een gedenkplaquette.

Eigenschappen

Stad/dorp
Den Haag
Adres
park Koekamp
Regio
Zuid-Holland
Plantjaar
1870
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Witte paardenkastanje

Witte paardenkastanje

Aesculus hippocastanum

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.