Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Olifantsiep Amsterdam

Bijzonderheden

Deze gigantische iep is tweestammig en dankt zijn bijnaam aan de zware lage tak die voor olifantenslurf kan worden aangezien.

Locatie

De solitaire iep staat op een royaal grasveld op de hoek van de brug naar de Panamalaan. Beschermd door een laag gaspijphek kunt u de boom met slurf aanraken.

Historie

Deze boom bestaat uit twee vanaf de grond in elkaar vergroeide stammen. Deze dubbele iep heeft een stamomtrek van bijna 5 meter. De kroon is bijzonder breed en hoog. Juist in de stad is dat bijzonder omdat de meeste bomen langs wegen hoog opgekroond worden. Amsterdam heeft de titel ‘Iepenhoofdstad van Europa’. Het Nederlandse iepenbeheer is zo effectief dat de iepenziekte bijna bedwongen is. In Amsterdam zorgen 75.000 iepen voor de leefbaarheid in de stad. Dat was vroeger al het geval om de lucht van open riolen te neutraliseren en dat is nu nog steeds het geval. Iepen zijn zeer geschikt voor Amsterdam, met hoog grondwater, bestrating, luchtvervuiling en voortdurende graafwerkzaamheden. Er verdwijnen meer iepen door herinrichtingswerkzaamheden dan door de iepenziekte.

Eigenschappen

Stad/dorp
Amsterdam
Adres
Zeeburgerdijk t.o. nr. 56
Regio
Noord-Holland
Plantjaar
1915
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Hollandse iep ‘Belgica’

Hollandse iep ‘Belgica’

Ulmus x hollandica ‘Belgica’

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.