Bijzondere bomen

Verspreid door Nederland staan tal van bijzondere bomen. Hier vindt u de verhalen, foto's en locaties van deze levende monumenten.

Postzegelboom Noordeinde

Bijzonderheden

Onder deze boom kwamen wekelijks Haagse postzegelverzamelaars bijeen om op de bank rondom de boom hun ‘dubbelen’ te ruilen.

Locatie

De boom staat op een prominente plaats tegenover het werkpaleis van Z.M. Willem-Alexander aan het chique Haegsche Noordeinde.

Historie

Koning Willem II liet midden 19e eeuw alle panden tegenover zijn paleis Noordeinde slopen om er een eregalerij in de bij hem favoriete Engels-Neogotische stijl neer te zetten. Deze paardenkastanje stond als klein boompje in de tuin van een woning, werd gespaard en bleef achter de galerij aanwezig. Door bouwvalligheid verdwenen alle gebouwen in 1883. Alleen de Gotische Zaal (nu onderdeel van de Raad van State) én deze boom bleven staan. De boom kreeg een bank rond de stam en al snel verzamelden zich daar enkele malen per week Haegsche Heren om hun postzegelverzameling te tonen en onder elkaar te ruilen. Dit was ook de reden dat in 1990 de PTT (het vroegere staatspostbedrijf) de ‘renovatie’ van boom en groeiplaats sponsorde. Na de millenniumwisseling raakte het ‘postzegelen’ uit de mode. Wat bleef is deze imposante paardenkastanje. Een van Den Haags mooiste monumentale bomen die nog altijd goed wordt verzorgd.

Eigenschappen

Stad/dorp
Den Haag
Adres
Paleisstraat 1
Regio
Zuid-Holland
Plantjaar
1880
Boom nog in leven
Ja

Locatie

Boomsoort

Witte paardenkastanje

Witte paardenkastanje

Aesculus hippocastanum

lees meer

Copyright 2024 © Bomenbieb

De Nederlandse Dendrologische Vereniging is partner van Bomenbieb.